Ernstig lek in wifibeveiliging

Twee Belgische onderzoekers hebben een lek blootgelegd in de beveiligingstechnologie van wifi-netwerken. Hierdoor kunnen kwaadwillenden mogelijk meekijken met internetverbindingen.

Ⓒ EPA

Het lek bevinden zich in WPA2, een beveiligingstechnologie uit 2004 die nog veel wordt gebruikt. Miljoenen netwerken in Nederland zijn via deze manier beveiligd.

Krack

De kwetsbaarheid wordt Krack genoemd door onderzoekers Mathy Vanhoef van de KU Leuven en Frank Piessens van imec-DistriNet. Krack staat voor ’Key Reinstallation Attacks’ , de manier waarop een apparaat een ’sleutel’ uitwisselt met een internetverbinding.

Doordat de uitwisseling met die sleutel kan worden onderschept, kunnen kwaadwillenden inbreken in de wifi-verbinding. Daardoor is te volgen wat je doet op internet. Ook kunnen aanvallers je valse websites voorschotelen.

Android 6.0

Volens de onderzoekers zou „ieder wifi-apparaat kwetsbaar zijn”. Apparaten voorzien van Android 6.0 zouden extra kwetsbaar zijn vanwege een fout in het besturingssysteem. Meer dan dertig procent van de Android-toestellen is voorzien van Android 6.0.

De kwaadwillende moet fysiek in de buurt van het wifi-netwerk zijn, om het lek te gebruiken. Alleen onversleuteld internetverkeer kan worden ingezien.

’Al weken bekend’

De kwetsbaarheid zou al weken bekend zijn. Het Computer Emergency Readiness Team (CERT) van de Amerikaanse overheid heeft zo’n honderd organisaties al op de hoogte gebracht van de Krack, aldus Ars Technica.

Naar verwachting zullen de meeste routers moeten worden geüpdatet. De kans is niet groot dat dit gaat gebeuren.

Https

Je kan je zelf wapenen tegen de kwetsbaarheid door waar kan https-websites te bezoeken ter herkennen aan het slotje in je browser.

Gelezen voor u in NU.nl/tech