HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple’s HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone en iPad. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

Woning-app voor HomeKit op de iPhone en iPad.

HomeKit is een oplossing om allerlei apparaten op afstand te bedienen vanaf je iPhone, iPad en andere toestellen. Met HomeKit kun je verlichting, verwarming, deursloten en meer besturen met Siri.Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone en andere apparaten. Spreekt Siri Nederlands, Vlaams en wat kun je ermee?

Siri is de spraakassistent van Apple, die te gebruiken is op allerlei apparaten. Siri werkt in het Nederlands en Vlaams en kan afspraken plannen, informatie opvragen, apparaten bedienen en nog veel meer. Op deze pagina lees je alles over Siri: welke Siri-functies er zijn, hoe je de assistent kunt gebruiken en op welke apparaten het werkt.

Welke accessoires zijn geschikt voor HomeKit en wat zijn de mogelijkheden? Dat leggen we op deze pagina uit!

Wat is HomeKit?

HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die met je iPhone is verbonden, dan kan je deze op afstand bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘smart home’ en ‘connected home’ populair zijn. Apple kondigde HomeKit in 2014 aan en sindsdien is het aantal beschikbare apparaten sterk gegroeid.

Ontwikkelaars kunnen HomeKit inbouwen in apps en producten. Dit maakt het mogelijk om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar samen te laten werken. Voorheen moest je voor ieder apparaat een eigen app installeren, waardoor ze niet of nauwelijks met elkaar samenwerkten. HomeKit brengt alles samen. Door bijvoorbeeld tegen Siri te zeggen: “Ik ga slapen” kun je zorgen dat tegelijk de ramen en deuren worden gesloten, de lampen uitgaan en de verwarming een tikje lager wordt gezet.

HomeKit instellen voor triggers en scènes.

Voor HomeKit kun je allerlei regels instellen, om te zorgen dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd. Je kunt deze acties bundelen in een scene, bijvoorbeeld ‘Ik ben thuis’ of ‘Ik ga slapen’. Ook kun je zones en kamers instellen, zodat je kunt zorgen dat alleen de lampen in een bepaalde zone in huis ingeschakeld worden.

Apple heeft de mogelijkheden van HomeKit uitgebreid gedocumenteerd voor ontwikkelaars.

HomeKit met Siri bedienen, hoe werkt dat?

Alle apparaten die op HomeKit zijn aangesloten kun je bedienen via Siri. Je geeft opdrachten aan Siri door in de microfoon van de iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV-remote en HomePod te spreken. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een gesproken opdracht is voldoende. Via de Mac kun je je HomeKit-apparaten nog niet aansturen.

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

De belangrijkste HomeKit-functies

Met HomeKit kun je het volgende:

  • Apparaten toevoegen aan je Woning. Heb je een slimme stekker of lamp gekocht, dan kun je die toevoegen aan je collectie.
  • Accessoires bedienen met de Woning-app of alternatieve HomeKit-apps.
  • Accessoires bedienen met Siri-spraakopdrachten, bijvoorbeeld inschakelen van lampen of het opvragen van de temperatuur.
  • Apparaten aansturen als je buitenshuis bent. Je hebt hiervoor een HomeKit-hub nodig, te weten een Apple TV, iPad of HomePod.

HomeKit hubs

  • Apparaten automatiseren. Je kunt apparaten in huis met elkaar laten communiceren, waardoor bijvoorbeeld de lampen aan gaan als een sensor beweging registreert.
  • Scenes instellen. Met scenes in HomeKit kun je meerdere acties samenvoegen. Met één druk op de knop kun je bijvoorbeeld bepaalde lampen inschakelen en tegelijkertijd je thermostaat hoger zetten.

Huis, kamers en groepen

Bij HomeKit vallen alle accessoires die je in huis hebt onder een Woning. Dit is de centrale naam voor alles wat je op een bepaalde locatie wilt bedienen. Zo’n Woning is gekoppeld aan jouw Apple ID, zodat alleen jij kunt aangeven welke apparaten in jouw Woning bediend moeten worden. Geef je de opdracht dat alle lampen uit moeten, dan zal alle verlichting in huis uitgeschakeld worden. Vanwege veiligheidsredenen is elk HomeKit-apparaat gekoppeld aan slechts één Apple ID. Dit kan problemen opleveren als je met meerdere mensen een huishouden hebt: alleen de beheerder kan nieuwe apparaten toevoegen en mensen uitnodigen om de apparaten te bedienen. Dit is gedaan om misbruik te voorkomen, maar kan ook beperkend zijn.

Wanneer je een nieuw HomeKit-compatibel apparaat hebt gekocht, zul je deze aan jouw Woning en Apple ID koppelen. Heb je je Woning gedeeld met huisgenoten, dan kunnen zij ook de apparaten via HomeKit bedienen. Ze kunnen geen wijzigingen doorvoeren.

Je huis kun je onderverdelen in kamers, met daarbinnen weer groepen. In de woonkamer kun je bijvoorbeeld een groep maken van alle lampen die bij de zitbank staan. Ook kun je meerdere kamers samenvoegen tot een zone, bijvoorbeeld een bovenverdieping.

Apple HomeKit-voorbeeld

Met welke apparaten werkt HomeKit?

HomeKit kan praten met alle apparaten die het protocol ondersteunen. Hardwarefabrikanten die HomeKit willen gebruiken kunnen dat doe via een samenwerking met Apple. Sinds iOS 11 is geen toestemming meer nodig om een HomeKit-product te ontwikkelen voor eigen gebruik. Wel moet je toestemming van Apple hebben als je het product commercieel op de markt wilt brengen.

HomeKit-merken in iOS 10.

We hebben een overzicht gemaakt van HomeKit-producten die in Nederland verkrijgbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om merken als Philips, Elgato en Netatmo. Sommige merken doen niet mee, zoals Nest, HomeWizard, KlikAanKlikUit en Somfy.

Is er een HomeKit-app?

Met de Woning-app van Apple kun je alles rondom HomeKit-accessoires regelen. Je vindt deze app in iOS 10 en nieuwer. Je hebt de app nodig voor scènes activeren, apparaten instellen en automatisering regelen.
Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en vanaf macOS 10.14 ook op de Mac.
Als je liever een andere app voor je HomeKit-apparaten gebruikt, dan kan dat ook. Er zijn diverse alternatieve HomeKit-apps beschikbaar waarmee je al je HomeKit-accessoires mee kunt bedienen. Populaire alternatieven zijn Home en Elgato Eve.

Is HomeKit veilig?

Apple heeft gezorgd dat HomeKit erg veilig is. Dankzij end-to-end encryptie tussen apparaten kan niemand de gegevens ‘stelen’.
Ook kunnen ontwikkelaars alleen bepaalde apparaten aansturen, maar ze kunnen geen gegevens gebruiken of analyseren.

 

Wil je hier meer van weten neem contact met mij op.

 0653999969

Voor u gelezen in iCulture.nl